Oplichting via Marktplaats

Bron ANP

Oplichters proberen via een nieuwe phishingtruc de bankgegevens te ontfutselen van verkopers op Marktplaats. Ze doen alsof ze een product van je willen kopen, vragen om je telefoon- en rekeningnummer en zeggen het verschuldigde geld snel over te maken.

De oplichters heten vaak Astrid, Jerry, Jasper of Loes. Een bericht van hen ziet er zo uit:

Bron RTL

Malafide

Vervolgens blijft het even stil, totdat de verkoper een sms’je krijgt. Dat bericht is zogenaamd van je bank, met het verzoek een betaling te controleren. Maar als je de link in het sms’je volgt, kom je op een phishingpage waar de bankgegevens worden buitgemaakt. Daar maken de oplichters misbruik van. Marktplaats zou al honderden meldingen hebben binnengekregen van deze malafide methode.

Marktplaats kampt al jaren met oplichters die op allerhande manieren proberen mensen geld te ontfutselen. Begin dit jaar bracht de Fraudehelpdesk bijvoorbeeld naar buiten dat er nep-Tikkies in omloop waren. Ook gebruiken criminelen valse betaalapps als ze een product ophalen, waardoor het lijkt alsof het geld al is overgemaakt terwijl dat niet het geval is.

Bron RTL